Hoe kunt u zelf een waterlekkage in huis opsporen

Een lekkage in huis opsporen kan behoorlijk wat onrust met zich meebrengen, maar het detecteren ervan kan soms lastig zijn. In deze blogpost leest u wat praktische tips en een stappenplan om zelf een lekkage in uw huis op te sporen. Als je de lekkage niet kunt lokaliseren, bieden we hier wat tips.

In welke stappen kunt u zichtbare tekenen van een waterlekkage in uw woning vaststellen?

Om te beginnen met zoeken naar de lekkage, is het van belang om goed op te letten op mogelijke signalen van een lek. Inspecteer vochtplekken op muren, plafonds of vloeren, zoek naar schimmelvorming, controleer verkleuringen en let op eventuele ongewone geuren. Deze aanwijzingen kunnen u assisteren bij het vaststellen van het gebied waar de lekkage plaatsvindt.

Hoe inspecteert u mogelijke probleemgebieden?

Kijk of er dakpannen ontbreken, beschadigde dakbedekking is of slechte afdichting rond schoorstenen. Onderzoek de badkamer grondig op vochtige plekken, scheuren in tegels of lekkages in sanitair zoals de douche, bad of wastafel. Speur de leidingen af op zichtbare tekenen van lekkage, zoals druppels, vochtige plekken of verkleurde muren nabij de leidingen.

Kijk uit voor abnormale geurtjes nabij afvoerkanalen en onderzoek de riolering op indicaties van een waterlekkage. Controleer radiatoren en leidingen op vochtplekken en ongewone geluiden. In sommige gevallen is een lekkage zo ernstig dat het al op diverse plekken te zien is.

Het correct gebruik van vochtigheidsmeters

Als u het vermoeden heeft van een niet zichtbare lekkage, kunt u vochtigheidsmeters inschakelen. Met deze handige hulpmiddelen wordt het vochtgehalte in materialen gemeten. Hoge niveaus van vochtigheid kunnen wijzen op een lekkage, zelfs in afwezigheid van zichtbare tekenen.

Stap 4: Akoestische inspectie

Besteed aandacht aan geluiden van waterstroming in de leidingen. Dit kan een teken zijn van een lekkage, vooral als het geluid afwijkend is. Een stethoscoop kan nuttig zijn bij het opsporen van het exacte punt van de lekkage.

Wat zijn uw volgende stappen als de lekkage niet te vinden is?

Als u niet zeker bent van de oorzaak van de lekkage, is het verstandig om terughoudend te zijn met eigen onderzoek of sloopwerk. Overbodige sloop kan de schade vergroten. Indien u na grondig speurwerk de lekkage niet kunt opsporen, doet u er goed aan om Moorman Totaal Techniek Lekdetectie te consulteren. Lekdetectiespecialisten kunnen lekkages nauwkeurig vinden dankzij geavanceerde technologieën zoals thermografie en akoestische detectie.

Snel een medewerker spreken?

Bel 085 106 1236

Wij helpen u graag verder!

Misschien ook interessant..

> Voorkomen van lekkages tips voor u
> De gebruikelijke lekkages in uw huis
> Hoe wordt lekdetectie toegepast